|  DOMOV   |    VIZITKA   |    KONTAKTNA STRAN   |    GRMIS    |    ADMINISTRACIJA  

    POSTAVLJANJE OGRAJ ZA DVOŽIVKE - terenske vaje naravovarstvenikov

    V petek, 23. 3. 2018 so študentje 1. letnika programa naravovarstvo v Krajinskem parku Radensko polje pri Grosuplju, pod vodstvom gospe Lare Kastelic, postavljali ograje za dvoživke in jim tako preprečili vstop na cesto. S tem so opravili del terenskih vaj v okviru predmeta Varstvo narave in urejanje prostora. Mentorica je zavzetost študentov zelo pohvalila. Želimo si še več takih in podobnih akcij!

    MEDNARODNA KONFERENCA "ZAČUTI LOKALNO - ZAŽIVI Z NAVDIHOM" 2018

    V okviru projekta "UŽIVAM TRADICIJO" (Program sodelovanja INERREG V - A Slovenija - Hrvaška za obdobje 2014 - 2020) smo na šoli v torek, 20. 3. 2018 organizirali mednarodno konferenco z okroglo mizo, ZAČUTI LOKALNO ZAŽIVI Z NAVDIHOM, KULINARIČNA DEDIŠČINA SKOZI PRIZMO TURISTIČNIH DOGODKOV IN PONUDBE LOKALNIH BLAGOVNIH ZNAMK.
    Fotografije.

    POMLADNI POZDRAV ŽENSKAM USPEL!

    V petek, 23. 3. 2018 so študenti 2. letnika gostinstva in turizma pod taktirko predavateljice dr. Lee Colarič Jakše pripravili barvit dogodek, s katerim so želeli še posebej izraziti pomen žensk v družbi. Dogodka so se udeležile dekleta, žene, matere, babice, pa tudi možje, očetje, dedki in otroci. Gostje večera so bile izjemne ženske: Irena Yebuah Tiran, Irena Potočar Papež, Jelka Krivec in Veronika Frelih. Ob recitiranju poezije, prijetnem kramljanju z osrednjimi gostjami, so preživeli čudovit večer in ga zaključili z okusno pogostitvijo izpod spretnih rok naših študentov.

    UTRINKI Z VINSKEGA VEČERA - 15. 3. 2018

    Zopet smo bili priča skrbno pripravljenega vinskega večera študentov in mentorjev programa gostinstvo in turizem, v Hiši kulinarike in turizma, na Glavnem trgu v Novem mestu. Gost večera je bil ekološki vinar Matjaž Frešer iz Ritoznoja, mlad inovativni kmet za leto 2015.

    EKSKURZIJA ŠTUDENTOV NA ITB BERLIN

    Od četrtka, 8. marca do nedelje, 11. marca 2018, so se študenti 2. letnika študijskega programa gostinstvo in turizem skupaj s študenti istega programa šole BIC Ljubljana udeležili strokovne ekskurzije v Berlin, glavno mesto Nemčije. Na celodnevni poti do Berlina so se za nekaj ur ustavili v Pragi, glavnem mestu Češke in zvečer prispeli na cilj.

    PRIJAVA ZA VPIS V VIŠJO STROKOVNO ŠOLO

    Prijavnice za vpis v višjo strokovno šolo se oddajo na Višješolsko prijavno službo Celje, rok oddaje: do vključno 30. marca 2018! Postopek izpolnjevanja in oddaje se nahaja na povezavi: http://www.vs.grm-nm.si/vpis/prijava_za_vpis_na_studij
    Tu si lahko ogledate razpis za vpis v višje strokovne šole.

    Katja Košir, smer: Gostinstvo in turizem

    »Šolo priporočam vsem, ki so odprti za nove izkušnje in se radi učijo, saj ponuja širok spekter in številne možnosti. Pri nekaterih predmetih sta pomembni praksa in teorija, drugje samo teorija. Med bolj zahtevne predmete spada v 1. letniku osnove gastronomije, sploh če nimaš podlage v gostinstvu, kasneje pa še osnove strežbe, osnove kuharstva, znanje o vinu in organizacijske spretnosti. Najpomembnejše so spretnosti in znanje tujih jezikov. Gradivo nam priskrbijo profesorji v elektronski obliki ali pa je podano na spletni strani šole. Koliko časa porabim za šolo je odvisno od urnika, povprečno ga porabim največ tri ure na dan. Kar obsega pisanje seminarskih nalog, priprava na izpite, podam učne ure v tujem jeziku in podobno. Poleg dela mi ostane še dovolj časa za hobije in poklic.«

     

    Pozdravljeni obiskovalci spletnih strani Višje strokovne šole Grm Novo mesto!

     
     
     

     

    Za vpis v višjo strokovno šolo je potrebna predhodna prijava. Prijava je obvezna na spletni strani Višješolske prijavne službe Celje http://vps.vss-ce.com/VPS/.
    Prijava je možna v 1. prijavnem roku, do 30. marca 2018 in v 2. prijavnem roku od 27. avgusta do 31. avgusta 2018.

    VIŠJA STROKOVNA ŠOLA GRM NOVO MESTO se v vseh aktivnostih vključuje v poslanstvo Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma (kot organizacijska enota ga tudi sooblikuje), ki se razvija v izobraževalno in razvojno jedro biotehnike (kmetijstva, hortikulture, živilstva in prehrane, veterine, gozdarstva in lova, naravovarstva, okoljevarstva, športa in rekreacije na podeželju) in turizma (gostinstva, gastronomije, hotelirstva, ruralnega in urbanega turizma, športa in rekreacije) za gospodarski in kulturni trajnostni razvoj tako podeželja kot urbanih naselij evropskega merila

    Na VIŠJI STROKOVNI ŠOLI GRM NOVO MESTO izobraževanje usmerjamo v spoznavanje, analiziranje in stalno izboljševanje strokovnih pristopov, tehnoloških procesov in marketinga v kmetijstvu, gostinstvu, turizmu in naravovarstvu. Bogatimo ga s kakovostnimi partnerstvi in z razvejano infrastrukturo ter z vzpodbudnim okoljem za projektno in raziskovalno delo, mednarodno sodelovanje - s ciljem strokovnega in osebnostnega razvoja posameznika. Redni in izredni študij izvajamo v treh višješolskih študijskih programih: 
    -     UPRAVLJANJE PODEŽELJA IN KRAJINE (inženir/ka kmetijstva in krajine),
    -     GOSTINSTVO IN TURIZEM (organizator/ka poslovanja v gostinstvu in turizmu) in
    -     NARAVOVARSTVO (inženir/ka naravovarstva);

     

     

    Urnik referata

    Uradne ure referata za študijske in študentske zadeve:
    vsak delovni dan, od 9.00 do 10.30 ure, petek še od 14.00 do 16.00.  

     

    POMLADNI POZDRAV ŽENSKAM

    Spoštovani!
    V imenu Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma, Višje strokovne šole in Visoke šole za upravljanje podeželja GRM Novo mesto Vas ob vstopu v pomlad prijazno vabimo na barvit dogodek, ki ga pripravljamo študentke in študentje, s katerim želimo še posebej izraziti pomen žensk v družbi.
    Vabljeni vsi – dekleta, žene, matere, babice, možje, očetje, dedki, otroci – vsi, prav vsi, da se nam pridružite v petek, 23. marca 2018 ob 17. uri v veliki predavalnici Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma.
    Skupaj bomo preživeli čudovit večer …

    VABILO NA 5. VINSKI VEČER -15. MAREC 2018

    Vljudno vabljeni na 5. vinski večer tega študijskega leta, ki bo v četrtek, 15. marca 2018 v Hiši kulinarike in turizma, na Glavnem trgu v Novem mestu. Gost bo ekološki vinar Frešer iz Ritoznoja. Prijave se zbirajo do 14. marca.
    Vabljeni!
    Zloženka za Vinski večer 15. 3. 2018.docx

    USPEŠEN FEBRUARSKI VINSKI VEČER

    V četrtek, 15. februarja 2018, so študenti gostinstva in turizma, v sodelovanju z mentorji, ponovno presenetili z organizacijo, zagnanostjo in predanostjo svojemu delu. Izvedli so 4. vinski večer v tem študijskem letu. Pestro in okusno hrano so dopolnjevala vina hiše dišečega traminca. Izbrane jedi na krožnikih so predstavili študenti, vina pa sam vinar Danilo Steyer s Plitvice pri Apačah. Več fotografij.

    KARIERNI DAN 2018

    Naša Višja strokovna šola Grm je v petek, 2. 2. 2018 že 4. leto zapored oraganizirala Karierni dan, namenjen dijakom zadnjih in predzadnjih letnikov programa biotehniška gimnazija, kmetijsko - podjetniški tehnik, naravovarstveni tehnik, gastronomsko - turistični tehnik in gastronomski tehnik. V naboru 16 animacijskih delavnic, ki so jih izvedli strokovnjaki iz okolja in šole, je vsak dijak izbral tri, njemu najzanimivejše teme. Fotografije...

    INFORMATIVA 2018

    Študentje so skupaj s predavatelji predstavljali našo Višjo strokovno šolo Grm na vseslovenskem sejmu izobraževanja v Ljubljani, Informativa 2018. Fotografije...

    UTRINKI Z VAJ PREDMETA HRANA IN PIJAČE

    Študenti 2. letnika programa gostinstvo in turizem se pri predmetu HIP- hrana in pijače, vsako leto udeležijo terenskih vaj v  kuhinji Splošne bolnišnice Novo mesto in v Termah Šmarješke Toplice. Vaje je organizirala predavateljica predmeta HIP gospa Anica Pajer. 

    PROJEKTNI TEDEN- SLADKOVODNE RIBE

    V petek, 5. januarja 2018 so se študenti v okviru projektnega tedna "sladkovodne ribe" udeležili strokovne ekskurzije. Na Hrvaškem, v mestu Karlovac, so obiskali so zelo zanimiv akvarij sladkovodnih rib - aquatika. Na poti domov so obiskali  in se okrepčali na ekološko turistični kmetiji Mlinar v Rožnem Dolu pri Semiču, ki se ukvarja z ekološkim kmetovanjem, ribogojstvom in turizmom. Več fotografij.

    DECEMBRSKI VINSKI VEČER

    Praznični decembrski vinski večer je potekal v četrtek, 21. 12. 2017  Hiši kulinarike in turizma, v družbi radgonskih penin.

    10. SVEČANA PODELITEV DIPLOM IN CERTIFIKATOV ZAUPANJA VREDEN



    V torek, 19. decembra 2017 smo imeli 10. svečano podelitev diplom Višje strokovne šole Grm. Podelili smo 19 diplom študentom programov gostinstvo in turizem, naravovarstvo ter upravljanje podeželja in krajine. Študentom 2. letnika, ki so se na praktičnem izobraževanju posebej izkazali, smo podelili certifikate zaupanja vreden. Dogodek smo zaključili s prijetnim druženjem v šolski jedilnici. Utrinke objavljamo v galeriji.

    NAJ ŠTUDENTSKI PROJEKT 2017

    V torek, 12. decembra 2017 je v okviru predavanj in vaj pri predmetu Osnove projektnega manedžmenta (OPM) v študijskem letu 2017/18 potekalo tekmovanje za izbor "Naj študentski projekt", pod vodstvom predavatelja mag. Jožeta Hočevarja. Zmagala je ekipa, ki jo je vodila študentka 2.letnika gostinstva in turizma Monika Bobnar. Predstavili so zagonski elaborat: Restavracija z oddihom v naravi. Člani ekipe so bili: Monika Bobnar, vodja, namestnica vodje Kaja Osojnik, članice pa Pia Tramte in Klavdija Turk. Zmagovalna ekipa je dobila simbolični vrednostni bon in priznanje ravnateljice. Pozno popolne so zaključili v upanju, da bodo z znanjem in zmožnostmi, ki so jih študentje pokazali, uspeli čim uspešnejše stopiti na svojo poklicno pot.

    ​OBISK HIDROELEKTRARNE BREŽICE 2017

    V petek, 24. 11. 2017, smo si z našimi študenti 2. letnika naravovarstva ogledali novo zgrajeno Hidroelektrarno Brežice. Ogled je vodil ga. Matjaž Hauptman, ekologinja Nuša Vanič pa nam je ob tem v živo predstavila številne naravovarstvene ukrepe ob novi hidroelektrarni. Nazorna maketa elektrarne, ogromno jezero, odlično zgrajena steza za vodne organizme in bližnji obisk bobra so bili pika na i vetrovnemu, a sončnemu dnevu. Priporočamo!
    Besedilo in foto: Irena Kurajić, predavateljica višje šole

    Več fotografij najdete v galeriji.

    TERENSKO DELO NARAVOVARSTVENIKOV NA GORJANCIH

    V petek 29. oktobra 2017 je skupina študentov višje šole prvega letnika programa Naravovarstvo sodelovala pri saditvi sadik sadnega drevja na gorjanskih košenicah v sodelovanju z Društvom Gorjanske košenice. Udeleženci so se pri tej praktični vaji seznanili s postopkom sajenja sadnih sadik in njihove zaščite pred poškodbami korenin in debelca sadike. Skupaj so posadili 17 sadik različnih starih sort jablan (bobovec, krivopecelj…) in eno sadiko češnje, vse na travniški površini v bližini doma pri Miklavžu.

    ECOTROPHELIA 2017 - TEKMOVANJE ZA ŠTUDENTE S PODROČJA INOVATIVNOSTI V ŽIVILSTVU IN RAZVOJU NOVIH IZDELKOV

    Smo študentke Anja Simčič, Tjaša Jazbec in Manca Kavšček na Grmu Novo mesto-centru biotehnike in turizma, višji strokovni šoli, smer naravovarstvo. 
    Vas zanima kaj pomeni 100% naravna manekenka? Je 100% sadni prigrizek, narejen ekskluzivno iz sadja travniških sadovnjakov. Naš produkt se imenuje Sevniška voščenka - prava manekenka in je sadni prigrizek opremljen s pravljico o Sevniški voščenki.
    Do ideje o prigrizku smo prišle pri predmetu Podjetništvo in trženje, kjer smo s pomočjo mentorjev Angelce Hrovat in dr.Jožeta Podgorška oblikovali in sestavljali podjetniško idejo. Seveda pa sta nas mentorja motivirala pri tem in nam dala na izbiro ali se prijaviti na podjetniško tekmovanje Popri ali pa opravljati pisni izpit (le komu se da iti na pisni izpit). Tako se je 10 ekip prijavilo na tekmovanje Popri in od tega je 5 ekip prišlo do polfinala. S Tjašo sva zasedli 2. mesto s Sevniško voščenko – pravo manekenko. S tem tekmovanjem se je šele začel razvoj produkta. Nato se nama je pridružila Manca in prijavile smo se  na tekmovanje Ecotrophelia, ki ga je organizirala Gospodarska zbornica Slovenije. Priprava produkta, pisanje dosjejev, raziskovanje trga, izdelava ekonomskega načrta in še marsikaj več je potekalo med šolskimi počitnicami, tako smo imele malo časa za dopust, še manj pa naša mentorica Angelca Hrovat, ki nas je spodbujala, spremljala in pomagala pri razvoju produkta. V razvoj produkta so se vključili tudi drugi sodelavci Grma Novo mesto, zlasti Medpodjetniškega izobraževalnega centra in člani gospodarskega grozda Grmčanov. Na tekmovanju Ecotrophelia, ki je potekalo 7. septembra v Ljubljani, nam je 8- članska komisija postavljala vprašanja in dajala številne pobude in predloge.
    Obljubljamo Vam, da  bo naš produkt presenetil z usnjato strukturo in mehkostjo ter priloženo pravljico, tako boste z vsakim grižljajem razmišljali o srečnem koncu pravljice. Pustite se presenetiti in razvajati. Do takrat pa pozdravljeni.
    Foto:A.Hrovat, predavateljica višje šole

    Strani