|  DOMOV   |    VIZITKA   |    KONTAKTNA STRAN   |    GRMIS    |    ADMINISTRACIJA  

    POVABILO K VPISU

    Spoštovani bodoči dijaki in študenti!
    Vabljeni k nadaljnjem šolanju oz. študiju na Grm Novo mesto – centru biotehnike in turizma, na katerem izobražujemo za številne poklice na srednji, višji in visoki stopnji. Prijazno povabilo si lahko ogledate na spodnji povezavi:
    https://www.youtube.com/watch?v=AOIGhClBo28
    http://www.vaskanal.com/novice/30036-informativni-dan-na-grmskem-centru....
    Povabilo diplomantke...

    KAJ BOMO JEDLI?

    Kaj bomo jedli, kaj bomo pili, v kakšnem okolju bomo živeli in s kakšnimi vrednotami?   Odgovori za jutri.
     
    odgovori za jutri se ukvarjamo na Grmu Novo mesto – centru  biotehnike in turizma  v okviru procesov izobraževanja, usposabljanja, raziskovanja ter pridelave.
    Z istimi vprašanji se ukvarja v okviru svojega znanstveno raziskovalnega dela tudi dr. Jens Otto Andersen iz Danske. Katere so zakonitosti, ki odločajo o kakovosti hrane? Kaj daje rastlinam in ljudem, ki se z njimi hranimo, vitalnost?  Z njegovo pomočjo in v sodelovanju z mednarodno priznanim podjetjem Pio, d.o.o. iz Šentjerneja bomo začeli postavljati  primerno infrastrukturo za ocenjevanje kakovosti hrane v praksi. Dr. Jens Otto Andersen je soustanovitelj konzorcija v katerem se povezuje z Univerzo v Kasslu (Nemčija) in Inštitutom Louis Bolk na Nizozemskem ter  mednarodnega raziskovalnega združenja »Kvaliteta hrane in zdravje«.
    S svojimi sodelavci po Evropi je razvil metodo (biokristalizacija), s katero lahko ocenimo vitalnost ali življenjsko moč v hrani. Dr. Andersen razloži, da pomeni vitalnost hrane njeno sposobnost, da podpira naš organizem pri življenjskih procesih v stresnih pogojih.

    VABILO NA INFORMATIVNI DAN

    Višja strokovna šola Grm Novo mesto tudi v prihajajočem študijskem letu 2019/2020 na stežaj odpira vrata in Vas vabi k študiju v naše - v prihodnost - usmerjene študijske programe. 

    Vsi naši programi so javno veljavni, v okviru Evropskega okvirja kvalifikacij uvrščeni na raven 5. (v okviru slovenskega pa na raven 6.) in obsegajo 2 študijski leti oz. 120 ECTS točk.

    KARIERNI DAN ZA DIJAKE

    V petek, 1. februarja 2019 so dijaki predzadnjih in zadnjih letnikov srednjih šol ter biotehniške gimnazije Grma imeli Karierni dan, kjer so bili vključeni v predavanja s področja gostinstva, turizma, dediščine, kmetijstva, veterine, varne hrane, geodezije in naravovarstva. Dogodek je organizirala Višja strokovna šola Grma, z namenom karierne orientacije posameznika in njegove poklicne poti.

    ŠTUDENTI ODSTRANJEVALI INVAZIVNE RASTLINE

    V okviru vaj pri predmetu Varstvo narave in urejanje prostora, so 19. 1. 2019 študenti 1. letnika programa naravovarstvo, s predavateljico Tino Mikuš, odstranjevali invazivne rastline v kraju Osp na Primorskem. 
    Študenti so se pri akciji izredno izkazali, na kar smo ponosni in se jim iskreno zahvaljujemo.  
    Fotografije.

    RAZPIS 5.TEKMOVANJA V ZNANJU IN SPRETNOSTI DIJAKOV IN ŠTUDENTOV KONZORCIJA BIOTEHNIŠKIH ŠOL

    5. TEKMOVANJE V ZNANJU IN SPRETNOSTI DIJAKOV IN ŠTUDENTOV KONZORCIJA BIOTEHNIŠKIH ŠOL SLOVENIJE, se v šolskem / študijskem letu 2018/19 glasi KULINARIČNA DEDIŠČINA - UŽIVAM TRADICIJO in se bo odvijalo v torek, 14. maja 2019, na BIC-u v Ljubljani.
    Letošnje tekmovanje ponuja še več tekmovalnih kategorij, s tem pa še več priložnosti za nove uspehe!
    Vabljeni, da čimprej pogledate RAZPIS TEKMOVANJA in ostala pripadajoča gradiva ter se odločite za aktivno udeležbo.
    Več informacij dobite pri ravnateljici Višje strokovne šole, ga. Heleni Jurše Rogelj.

    11. PODELITEV DIPLOM IN CERTIFIKATOV ZAUPANJA VREDEN

    V torek, 18. decembra 2018 smo imeli 11. podelitev diplom študentom naše Višje strokovne šole. Podelili smo 20 diplomskih listin, tistim,  ki so v letu 2018 diplomirali na programu upravljanje podeželja in krajine, gostinstvo in turizem ter naravovarstvo. Ob tej priložnosti smo podelili 18 certifikatov zaupanja vreden študentom 2. letnika, ki so se na praktičnem izobraževanju, v okviru MIC-a, posebej izkazali.
    Več fotografij.
       

    KARIERNI DAN - DAN ZAME 2018

    V četrtek, 20.12. 2018, smo na Višji strokovni šoli Grm Novo mesto izvedli Karierni dan za študente – Dan zame. Dogodek, katerega osrednja tema bila »Dan po diplomi«, smo izvedli v sodelovanju z direktorjem Adrie Ankaran, dr. Alešem Semejo, kot snovalca projekta Dan po diplomi, Telekomom Slovenije, Vzajemno in Prvo Osebno zavarovalnico.  Projekt Dan po diplomi je bil prvič predstavljen najprej v Ljubljani, nato v Celju, na Dolenjskem pa smo jih gostili prvič.

    VABILO NA DRUGI VINSKI VEČER

    Vljudno vabljeni na 2. vinski večer, ki bo v četrtek, 20.12.2018 ob 17:00 v Hiši Kulirnarike in turizma na Glavnem trgu v Novem mestu.
    Vabilo vinski večer december 2018.pdf
    Vinski večer zloženka december.pdf

    NAJ ŠTUDENTSKI PROJEKT 2018

    Pri predmetu Osnove projektnega menedžmenta je zmagala projektna skupina, ki je izdelala zagonski elaborat projekta: Modificiran gostinski pladenj - B-Tray. Študenti so dobili potrdilo in simbolično darilo. Tudi v bodoče si želimo čim več dobrih projektov.

    OBISK PRAZNIČNEGA DUNAJA PRI PREDMETU NEMŠČINA

    V soboto, 1.12.2018, smo se študentje drugega letnika gostinstva in turizma, Višje strokovne šole Grm - center biotehnike in turizma pri predmetu strokovna terminologija v nemškem jeziku udeležili strokovne  ekskurzije na Dunaj.
    Odhod je bil ob 4.45  izpred Mercator centra Bršljin. Poleg nas študentov so bili na avtobusu še ostali prijavljeni udeleženci. Po poti nas je z zanimivostmi o Dunaju in Avstriji seznanjal vodnik Klemen.

    UTRINKI S PRVEGA VINSKEGA VEČERA V SEZONI 2018-19

    V prijetnem jesenskem vzdušju so študentje gostinstva in turizma s pomočjo mentorjev g. Francija Mežiča in ge. Anice Oblak Janko izpeljali prvi vinski večer sozone 2018-19.

    65. GTZ - ZLATO IN BRONASTO PRIZNANJE NA VIŠJO STROKOVNO ŠOLO!

    Za gostinske in turistične delavce eden izmed glavnih dogodkov pri nas - Gostinsko turistični zbor Slovenije, je letos potekal v Portorožu, v Hotelu Bernardin. Gre za tradicionalni, 65. po vrsti in najstarejši tovrstni, dogodek pri nas. Na obali je bilo živahno dva dni, 8. in 9. oktobra 2018, ko so se tekmovalci, razstavljavci in obiskovalci srečali na enem mestu. V ponedeljek in torek je GTZ potekal v znamenju tekmovanj, kjer so tekmovali tako kuharji kot natakarji in ostali gostinsko-turistični delavci, ekipno ali samostojno.

    Konferenca Konzorcija biotehniških šol Slovenije z naslovom POMEN NARAVOVARSTVENEGA IZOBRAŽEVANJA ZA USPEŠNO KMETOVANJE

    V sredo, 29. avgusta 2018, je na sejmu AGRA 2018 v okviru projekta LIFE NATURAVIVA (LIFE16 GIE/SI/000711) potekala konferenca Konzorcija biotehniških šol Slovenije z naslovom POMEN NARAVOVARSTVENEGA IZOBRAŽEVANJA ZA USPEŠNO KMETOVANJE. Ob izkušeni moderatorki, ravnateljici OE Višje strokovne šole, Grm Novo mesto, ge. Heleni Jurše Rogelj, so svoje videnje predstavili ddr. Ana Vovk Korže, Univerza v Mariboru, s prispevkom Naravno kmetovanje kot priložnost za mlade (primeri dobrih praks), dr.

    STROKOVNA EKSKURZIJA ŠTUDENTOV GOSTINSTVA IN TURIZMA V POSAVJE

    Strokovna ekskurzija študentov 1. letnika Višje strokovne šole – program gostinstvo in turizem

    VAJE NA TERENU S ŠTUDENTI NARAVOVARSTVA PRI PREDMETU GOJENJE IN UPORABA KORISTNIH ORGANIZMOV

    V petek, 11. maja 2018 smo na kmetiji Turk iz Broda pri Podbočju s študenti 2. letnika programa naravovarstvo izvedli praktično vajo iz biotičnega varstva rastlin. Sprejela nas je ga. Tina Juršič, ki nam je na kratko predstavila kmetijo in primere uporabe oz. vnosa koristnih organizmov na njihovi zelenjadarski kmetiji.

    NARAVOVARSTVENI TEDEN 2018

    S prvimi in drugimi letniki višješolskega študija naravovarstva smo se od 14. do 18. maja 2018 odpravili na naš 2. naravovarstveni tabor. Tokrat smo obiskali Goričko in Ormoške lagune na severovzhodu Slovenije. Prva dva dneva nas je pral dež, potem pa je šlo vse samo še navzgor:-)) Po mnenju večine je bila prava pika na i adrenalinsko doživetje v Pustolovskem parku ob Bukovniškem jezeru, pa tudi številne orhideje v podjetju Ocean Orchids so ostale v zelo lepem spominu. Doživljanje narave v krajinskih parkih in naravnih rezervatih, terenske vaje, odlične trajnostne podjetniške ideje in veliko medsebojnega druženja - več kot dovolj razlogov za to, da postane naravovarstveni tabor tradicionalen!
     
    Besedilo: Irena Kurajić,
    Foto: Irena Kurajić in Anton Goršin
     
    Fotogalerija

    UTRINKI Z ZADNJEGA VINSKEGA VEČERA ŠT. LETA 2017-18

    V četrtek, 19. aprila smo zaključili z vinskimi večeri te sezone. Vsem študentom in njihovim mentorjem lepa hvala za ves trud!

    POSTAVLJANJE OGRAJ ZA DVOŽIVKE - terenske vaje naravovarstvenikov

    V petek, 23. 3. 2018 so študentje 1. letnika programa naravovarstvo v Krajinskem parku Radensko polje pri Grosuplju, pod vodstvom gospe Lare Kastelic, postavljali ograje za dvoživke in jim tako preprečili vstop na cesto. S tem so opravili del terenskih vaj v okviru predmeta Varstvo narave in urejanje prostora. Mentorica je zavzetost študentov zelo pohvalila. Želimo si še več takih in podobnih akcij!

    MEDNARODNA KONFERENCA "ZAČUTI LOKALNO - ZAŽIVI Z NAVDIHOM" 2018

    V okviru projekta "UŽIVAM TRADICIJO" (Program sodelovanja INERREG V - A Slovenija - Hrvaška za obdobje 2014 - 2020) smo na šoli v torek, 20. 3. 2018 organizirali mednarodno konferenco z okroglo mizo, ZAČUTI LOKALNO ZAŽIVI Z NAVDIHOM, KULINARIČNA DEDIŠČINA SKOZI PRIZMO TURISTIČNIH DOGODKOV IN PONUDBE LOKALNIH BLAGOVNIH ZNAMK.
    Fotografije.

    POMLADNI POZDRAV ŽENSKAM USPEL!

    V petek, 23. 3. 2018 so študenti 2. letnika gostinstva in turizma pod taktirko predavateljice dr. Lee Colarič Jakše pripravili barvit dogodek, s katerim so želeli še posebej izraziti pomen žensk v družbi. Dogodka so se udeležile dekleta, žene, matere, babice, pa tudi možje, očetje, dedki in otroci. Gostje večera so bile izjemne ženske: Irena Yebuah Tiran, Irena Potočar Papež, Jelka Krivec in Veronika Frelih. Ob recitiranju poezije, prijetnem kramljanju z osrednjimi gostjami, so preživeli čudovit večer in ga zaključili z okusno pogostitvijo izpod spretnih rok naših študentov.

    UTRINKI Z VINSKEGA VEČERA - 15. 3. 2018

    Zopet smo bili priča skrbno pripravljenega vinskega večera študentov in mentorjev programa gostinstvo in turizem, v Hiši kulinarike in turizma, na Glavnem trgu v Novem mestu. Gost večera je bil ekološki vinar Matjaž Frešer iz Ritoznoja, mlad inovativni kmet za leto 2015.

    EKSKURZIJA ŠTUDENTOV NA ITB BERLIN

    Od četrtka, 8. marca do nedelje, 11. marca 2018, so se študenti 2. letnika študijskega programa gostinstvo in turizem skupaj s študenti istega programa šole BIC Ljubljana udeležili strokovne ekskurzije v Berlin, glavno mesto Nemčije. Na celodnevni poti do Berlina so se za nekaj ur ustavili v Pragi, glavnem mestu Češke in zvečer prispeli na cilj.

    PRIJAVA ZA VPIS V VIŠJO STROKOVNO ŠOLO

    Katja Košir, smer: Gostinstvo in turizem »Šolo priporočam vsem, ki so odprti za nove izkušnje in se radi učijo, saj ponuja širok spekter in številne možnosti. Pri nekaterih predmetih sta pomembni praksa in teorija, drugje samo teorija. Med bolj zahtevne predmete spada v 1. letniku osnove gastronomije, sploh če nimaš podlage v gostinstvu, kasneje pa še osnove strežbe, osnove kuharstva, znanje o vinu in organizacijske spretnosti. Najpomembnejše so spretnosti in znanje tujih jezikov. Gradivo priskrbijo profesorji v elektronski obliki ali pa je podano na spletni strani šole. Koliko časa se porabi za šolo je odvisno od urnika, povprečno največ tri ure na dan, kar obsega pisanje seminarskih nalog, priprava na izpite, učne ure v tujem jeziku in podobno. Poleg ostaja še vedno dovolj časa za hobije in poklic.«

    Prijavnice za vpis v višjo strokovno šolo se oddajo na Višješolsko prijavno službo Celje, rok oddaje: do vključno 18. marca 2019! Postopek izpolnjevanja in oddaje se nahaja na povezavi: http://www.vs.grm-nm.si/vpis/prijava_za_vpis_na_studij
    Tu si lahko ogledate razpis za vpis v višje strokovne šole.

     

    Urnik referata

    Uradne ure referata za študijske in študentske zadeve:
    vsak delovni dan, od 9.00 do 10.30 ure, petek še od 14.00 do 16.00.  

     

    Strani