|  DOMOV   |    VIZITKA   |    KONTAKTNA STRAN   |    GRMIS    |    ADMINISTRACIJA  

    VABILO NA FEBRUARSKI VINSKO KULINARIČNI VEČER

    Študenti Višje strokovne šole, programa gostinstvo in turizem vas ponovno prijazno vabijo na tradicionalni Vinsko kulinarični večer, ki ga organizirajo v četrtek, 20. februarja 2020 ob 18. uri v Hiši kulinarike in turizma - Gostišče na trgu v Novem mestu. Veselimo se druženja ob skrbno izbranih vinih dolenjskega vinorodnega okoliša in lokalni kulinariki s pridihom zimskega letnega časa. Naj nas druži vino, kulinarika in naša zgodba.

    6. KARIERNI DAN ZA DIJAKE

    V petek, 31. januarja smo v organizaciji Višje strokovne šole Grm izvedli 6. KARIERNI DAN dan za dijake zadnjih in predzadnjih letnikov Srednje šole za gostinstvo in turizem in Kmetijske šole Grm in biotehniške gimnazije. Predstavili smo možnost vpisa v redni in izredni študij (tudi projekt Munera3- http://www.munera3.si/) Gostili smo nekdanja dijaka šole Grm, danes uspešna podjetnika, Lojzeta Kerina (Hiša frankinje Straža pri Krškem) in Igorja Jarkoviča s Kmetije Jarkovič z Broda pri Podbočju. S Kozjanskega regijskega parka smo prisluhnili Dušanu Klenovšku, znanemu biologu in izjemnemu fotografu narave. Svoje področje dela sta predstavili podjetji Terme Čatež in Terme Krka. Poleg imenovanih smo k sodelovanju pritegnili tudi domače in zunanje predavatelje Grma, ki so predstavili področja wellnessa, dediščine, zeliščarstva, pridelave penin, živinoreje, geodezije, novih bolezni domačih živali in predavanje o metuljih. V avli so dijaki lahko pogledali na novo postavljeno razstavo o ekosistemih Slovenije, ki je aktivnost projekta LIFE NATURAVIVA. Foto utinki...
      

    INFORMATIVNI DAN

    Vljudno vabljeni na informativni dan Višje šole Grm, ki bo v petek, 14.2.2020 ob 11. uri in 16:30 uri ter v soboto, 15.2. ob 11. uri v predavalnici P3 (prizidek-rumena stavba).  Več preberite tukaj:
    Vabljeni k ogledu oddaje: https://vaskanal.com/arhiv-oddaj/priloznostne-oddaje.html

    DECEMBRSKI VINSKO KULINARIČNI VEČER

    V četrtek, 19.12.2019 se je odvil praznično odet vinsko kulinarični večer, v družbi dobre hrane in odličnih vin! Pohvala študentom in njihovim mentorjem. Za prispevek gre zahvala prizadevnim vinarjem: Pečarič, Plut, Varlec in Hrovat!

    EKSKURZIJA ŠTUDENTOV GOSTINSTVA IN TURIZMA V AVSTRIJO

    V soboto.,14. decembra 2019 so študenti gostinstva in turizma, tako redni kot izredni, preživeli čudovit dan v Avstriji, v okviru predmeta Strokovna terminologija v nemškem jeziku. Poročilo študentk si lahko ogledate tukaj: Ekskurzija v čokoladnico Zotter in božični Gradec december 2019.docx

     

    12. PODELITEV DIPLOM IN CERTIFIKATOV ZAUPANJA VREDEN

    V torek, 10. decembra 2019 smo imeli 12. podelitev diplom študentom naše Višje strokovne šole. Podelili smo 17 diplomskih listin, tistim, ki so v letu 2019 diplomirali na programu upravljanje podeželja in krajine, gostinstvo in turizem ter naravovarstvo. Ob tej priložnosti smo podelili 10 certifikatov zaupanja vreden študentom 2. letnika, ki so se na praktičnem izobraževanju, v okviru MIC-a, posebej izkazali.
      
    Več fotografij...

    NAJ ŠTUDENTSKI PROJEKT 2019

    Kot vsako leto, so tudi letos študenti pripravljali zagonske elaborate pri predmetu Osnove projektnega menedžmenta. Izredni študenti so imeli zaključno dejanje, 10. 12. Čestitke zmagovalni ekipi - Slovenska mizica (Katarina, Slobodanka, Sabina, Srđan in Ivan)!
    V torek 17.12. so zaključili še redni študenti, pod vodstvom mag. Jožeta Hočevarja. Zmagal je projekt "Izobraževanje na zapuščenih območjih", vodja Milan Janaćković - čestitamo !

    PRVI VINSKO - KULINARIČNI VEČER V SEZONI 2019-20

    Gostje so bili navdušeni nad prvim vinsko-kulinaričnim dogodkom te sezone, izvedenem četrtek, 28.11.2019. Dogodek je vodila študentka 2.letnika Minka Novak in mentor Franci Mežič, iz kuhinje je, pod taktirko Anice Oblak Janko, prinašal "pozdrave" Alen Senica. Brbončice pa je razvajal pester asortiman vin kmetije Karlovček z Vrha pri Šentjerneju. Napovedujemo že naslednji dogodek, v četrtek 19. decembra!

    Naši študenti tekmovali na 66. Gostinsko turističnem zboru Slovenije

    Od 11. do 13. novembra je potekalo tekmovanje na 66. Gostinsko turističnem zboru Slovenije, v Grand hotelu Union Ljubljana.  Tekmovanja so se udeležili študenti gostinstva in turizma, Manca Kavšček, v kategoriji latte art, Alen Senica v pripravi kave in Janko Slemenšek v pripravi burgerja. Slednji je, pod mentorstvom ge. Sonje Milanović, osvojil srebrno priznanje. Čestitamo!

    POVABILO K VPISU

     

    Spoštovani bodoči dijaki in študenti!

    Vabljeni k nadaljnjem šolanju oz. študiju na Grm Novo mesto – centru biotehnike in turizma, na katerem izobražujemo za številne poklice na srednji, višji in visoki stopnji. Prijazno povabilo si lahko ogledate na spodnji povezavi:
    https://www.youtube.com/watch?v=AOIGhClBo28
    http://www.vaskanal.com/novice/30036-informativni-dan-na-grmskem-centru....
    Povabilo diplomantke...
    Možnost vpisa v izredni študij brez plačila šolnine - več na povezavi: projekt MUNERA3 
    Nekdanji redni študenti, ki niso dokončali študija in ste že zaposleni, imate tudi možnost brezplačnega dokončanja študija. Več na povezavi projekt MUNERA3. 
    Vpis za vse izredne od 4.10 do 30.10.2019!
    "Naložbo sofinacirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Republika Slovenija"
      

    VABILO NA INFORMATIVNI DAN

    Višja strokovna šola Grm Novo mesto tudi v prihajajočem študijskem letu 2019/2020 na stežaj odpira vrata in Vas vabi k študiju v naše - v prihodnost - usmerjene študijske programe. 

    Vsi naši programi so javno veljavni, v okviru Evropskega okvirja kvalifikacij uvrščeni na raven 5. (v okviru slovenskega pa na raven 6.) in obsegajo 2 študijski leti oz. 120 ECTS točk.

    PRIJAVA ZA VPIS V VIŠJO STROKOVNO ŠOLO

    Katja Košir, smer: Gostinstvo in turizem »Šolo priporočam vsem, ki so odprti za nove izkušnje in se radi učijo, saj ponuja širok spekter in številne možnosti. Pri nekaterih predmetih sta pomembni praksa in teorija, drugje samo teorija. Med bolj zahtevne predmete spada v 1. letniku osnove gastronomije, sploh če nimaš podlage v gostinstvu, kasneje pa še osnove strežbe, osnove kuharstva, znanje o vinu in organizacijske spretnosti. Najpomembnejše so spretnosti in znanje tujih jezikov. Gradivo priskrbijo profesorji v elektronski obliki ali pa je podano na spletni strani šole. Koliko časa se porabi za šolo je odvisno od urnika, povprečno največ tri ure na dan, kar obsega pisanje seminarskih nalog, priprava na izpite, učne ure v tujem jeziku in podobno. Poleg ostaja še vedno dovolj časa za hobije in poklic.«

    Prijavnice za vpis v višjo strokovno šolo se oddajo na Višješolsko prijavno službo Celje, rok oddaje: do vključno 18. marca 2019! Postopek izpolnjevanja in oddaje se nahaja na povezavi: http://www.vs.grm-nm.si/vpis/prijava_za_vpis_na_studij
    Tu si lahko ogledate razpis za vpis v višje strokovne šole.

     

    Urnik referata

    Uradne ure referata za študijske in študentske zadeve:
    vsak delovni dan, od 9.00 do 10.30 ure, petek še od 14.00 do 16.00.  

     

    VABILO NA DRUGI VINSKO KULINARIČNI VEČER

    V četrtek,19. decembra ob 18. uri, ponovno vljudno vabljeni na drugi vinsko kulinarični večer na Gostišče! Meni si oglejte v zloženki.
    Zloženka DECEMBER 2019.pdf

    PROSTA MESTA ZA 2.ROK VPISA V VIŠJO ŠOLO

    Objavljamo prosta mesta za 2. prijavni rok:

    NARAVOVARSTVENI TABOR 2019

    V petek, 10. 5. 2019, smo se študentje 1. in 2. letnika naravovarstva vrnili iz petdnevnega naravovarstvenega tabora na Primorskem, ki smo ga izvedli v sklopu projekta LIFE NATURAVIVA LIFE16 GIE/SI/000711. Zadnja dva dni smo preživeli v naravnem rezervatu Škocjanski zatok ter regijskem parku Škocjanske jame, prejšnje dni pa obiskali Sečoveljske soline, Strunjanski klif in pa Morsko biološko postajo Piran Nacionalnega inštituta za biologijo (NIB). Letošnji tabor je zaznamovalo veliko medsebojnega druženja in pravih naravovarstvenih vsebin, tako da ga bomo v prenovljeni obliki zagotovo še izvedli.  
    Irena Kurajić, univ.dipl.inž.kmet.                                                                  
      
     Več fotografij...

    UTRINKI Z ZADNJEGA VINSKEGA VEČERA V SEZONI 2018-19

    Za nami je prečudovit vinsko – kulinarični večer v Hiši kulinarike in turizma na novomeškem Glavnem trgu – zadnji v tej sezoni! Uživali smo ob nasmejanih obrazih študentov, ki so kuhali in stregli okusno dovršene krožnike pod budnim očesom mentorjev, odličnih vinih, izvirnih komentarjih vinarjev – sommelierjev, dr. Julija Nemaniča, prijetnem ambientu ter glasbi v izvedbi učencev Glasbene šole Marjana Kozine. Nasvidenje v novi sezoni - novembra 2019!
      
    Več fotografij...

    ŠTUDENTI PRIPRAVILI DOGODEK - POMLADNI POZDRAV ŽENSKAM

    Študenti 2. letnika, programa gostinstvo in turizem, so v ponedeljek, 25. 3. 2019  pripravili, že drugo leto zapored, barvit dogodek POMLADNI POZDRAV ŽENSKAM. S prireditvijo, ki jo pod taktirko predavateljice doc. dr. Lee Colarič Jakše v celoti zorganizirajo sami, so želeli še posebej izraziti pomen žensk v družbi. Dogodka so se udeležile dekleta, žene, matere, babice, pa tudi možje, očetje, dedki in otroci. Gostje večera so bile izjemne ženske: Fanika Požek, Nada Zorec in Katarina Colnar. S hudomušnimi skeči, recitacijami poezije, plesnimi točkami, petjem in prijetnem kramljanjem z osrednjimi gostjami, se je odvil čudovit večer. Dogodek se je zaključili z okusno pogostitvijo izpod spretnih rok naših študentov, trebanjskih kmečkih žena "Tavžentroža" in Društva kmečkih žena Metlika. Vsem hvala za prispevek. Fotografije. (foto: Lara Javornik, 1. letnik upravljanje podeželja in krajine)

    EKSKURZIJA ŠTUDENTOV GOSTINSTVA IN TURIZMA V POSAVJE

    V četrtek 14. marca so se študenti Višje strokovne šole udeležili strokovne ekskurzije v Posavje. Obiskali so Upravno enoto s točko eVem, v Posavskem muzeju so poslušali predavanje o Igrificiranju v hotelirstvu in nato tudi aktivno sodelovali na delavnici. Tudi ogled v Termah Paradiso Dobova je bil zanimiv. Bili so lepo sprejeti, predstavili so jim podjetje in pokazali poslovne prostore. Sledila je še manjša pogostitev, ki je dobremu razpoloženju dodala piko na i. 

    UTRINKI S 3. IN 4. VINSKO - KULINARIČNEGA VEČERA

    Študetni gostinstva in turizma so skupaj z mentorjema na tretjem vinskem večerju gostili vinarja gospoda Jerneja Žarna iz Nemške vasi pri Leskovcu/Krško, ki je predstavil svojo linijo vin Albiana. Na Valentinovo, na 4. vinskem večerju, je bil gost gospod Marjan Jelenič z Jablanc nad Kostanjevico na Krki. Prisotni so prisluhnili predstavitvi in okušali vina iz njegove pestre ponudbe.

    KAJ BOMO JEDLI?

    Kaj bomo jedli, kaj bomo pili, v kakšnem okolju bomo živeli in s kakšnimi vrednotami?   Odgovori za jutri.
     
    odgovori za jutri se ukvarjamo na Grmu Novo mesto – centru  biotehnike in turizma  v okviru procesov izobraževanja, usposabljanja, raziskovanja ter pridelave.
    Z istimi vprašanji se ukvarja v okviru svojega znanstveno raziskovalnega dela tudi dr. Jens Otto Andersen iz Danske. Katere so zakonitosti, ki odločajo o kakovosti hrane? Kaj daje rastlinam in ljudem, ki se z njimi hranimo, vitalnost?  Z njegovo pomočjo in v sodelovanju z mednarodno priznanim podjetjem Pio, d.o.o. iz Šentjerneja bomo začeli postavljati  primerno infrastrukturo za ocenjevanje kakovosti hrane v praksi. Dr. Jens Otto Andersen je soustanovitelj konzorcija v katerem se povezuje z Univerzo v Kasslu (Nemčija) in Inštitutom Louis Bolk na Nizozemskem ter  mednarodnega raziskovalnega združenja »Kvaliteta hrane in zdravje«.
    S svojimi sodelavci po Evropi je razvil metodo (biokristalizacija), s katero lahko ocenimo vitalnost ali življenjsko moč v hrani. Dr. Andersen razloži, da pomeni vitalnost hrane njeno sposobnost, da podpira naš organizem pri življenjskih procesih v stresnih pogojih.

    KARIERNI DAN ZA DIJAKE

    V petek, 1. februarja 2019 so dijaki predzadnjih in zadnjih letnikov srednjih šol ter biotehniške gimnazije Grma imeli Karierni dan, kjer so bili vključeni v predavanja s področja gostinstva, turizma, dediščine, kmetijstva, veterine, varne hrane, geodezije in naravovarstva. Dogodek je organizirala Višja strokovna šola Grma, z namenom karierne orientacije posameznika in njegove poklicne poti.

    ŠTUDENTI ODSTRANJEVALI INVAZIVNE RASTLINE

    V okviru vaj pri predmetu Varstvo narave in urejanje prostora, so 19. 1. 2019 študenti 1. letnika programa naravovarstvo, s predavateljico Tino Mikuš, odstranjevali invazivne rastline v kraju Osp na Primorskem. 
    Študenti so se pri akciji izredno izkazali, na kar smo ponosni in se jim iskreno zahvaljujemo.  
    Fotografije.

    RAZPIS 5.TEKMOVANJA V ZNANJU IN SPRETNOSTI DIJAKOV IN ŠTUDENTOV KONZORCIJA BIOTEHNIŠKIH ŠOL

    5. TEKMOVANJE V ZNANJU IN SPRETNOSTI DIJAKOV IN ŠTUDENTOV KONZORCIJA BIOTEHNIŠKIH ŠOL SLOVENIJE, se v šolskem / študijskem letu 2018/19 glasi KULINARIČNA DEDIŠČINA - UŽIVAM TRADICIJO in se bo odvijalo v torek, 14. maja 2019, na BIC-u v Ljubljani.
    Letošnje tekmovanje ponuja še več tekmovalnih kategorij, s tem pa še več priložnosti za nove uspehe!
    Vabljeni, da čimprej pogledate RAZPIS TEKMOVANJA in ostala pripadajoča gradiva ter se odločite za aktivno udeležbo.
    Več informacij dobite pri ravnateljici Višje strokovne šole, ga. Heleni Jurše Rogelj.

    Strani