|  DOMOV   |    VIZITKA   |    KONTAKTNA STRAN   |    GRMIS    |    ADMINISTRACIJA  

    TERENSKO DELO NARAVOVARSTVENIKOV NA GORJANCIH

    V petek 29. oktobra 2017 je skupina študentov višje šole prvega letnika programa Naravovarstvo sodelovala pri saditvi sadik sadnega drevja na gorjanskih košenicah v sodelovanju z Društvom Gorjanske košenice. Udeleženci so se pri tej praktični vaji seznanili s postopkom sajenja sadnih sadik in njihove zaščite pred poškodbami korenin in debelca sadike. Skupaj so posadili 17 sadik različnih starih sort jablan (bobovec, krivopecelj…) in eno sadiko češnje, vse na travniški površini v bližini doma pri Miklavžu.

    USPEŠNI GRMČANI

    Objavljamo povezavo na prispevek o uspešnem delovanju našega diplomanta Denis Pluta.
    https://agrobiznis.finance.si/8861359
     

    ECOTROPHELIA 2017 - TEKMOVANJE ZA ŠTUDENTE S PODROČJA INOVATIVNOSTI V ŽIVILSTVU IN RAZVOJU NOVIH IZDELKOV

    Smo študentke Anja Simčič, Tjaša Jazbec in Manca Kavšček na Grmu Novo mesto-centru biotehnike in turizma, višji strokovni šoli, smer naravovarstvo. 
    Vas zanima kaj pomeni 100% naravna manekenka? Je 100% sadni prigrizek, narejen ekskluzivno iz sadja travniških sadovnjakov. Naš produkt se imenuje Sevniška voščenka - prava manekenka in je sadni prigrizek opremljen s pravljico o Sevniški voščenki.
    Do ideje o prigrizku smo prišle pri predmetu Podjetništvo in trženje, kjer smo s pomočjo mentorjev Angelce Hrovat in dr.Jožeta Podgorška oblikovali in sestavljali podjetniško idejo. Seveda pa sta nas mentorja motivirala pri tem in nam dala na izbiro ali se prijaviti na podjetniško tekmovanje Popri ali pa opravljati pisni izpit (le komu se da iti na pisni izpit). Tako se je 10 ekip prijavilo na tekmovanje Popri in od tega je 5 ekip prišlo do polfinala. S Tjašo sva zasedli 2. mesto s Sevniško voščenko – pravo manekenko. S tem tekmovanjem se je šele začel razvoj produkta. Nato se nama je pridružila Manca in prijavile smo se  na tekmovanje Ecotrophelia, ki ga je organizirala Gospodarska zbornica Slovenije. Priprava produkta, pisanje dosjejev, raziskovanje trga, izdelava ekonomskega načrta in še marsikaj več je potekalo med šolskimi počitnicami, tako smo imele malo časa za dopust, še manj pa naša mentorica Angelca Hrovat, ki nas je spodbujala, spremljala in pomagala pri razvoju produkta. V razvoj produkta so se vključili tudi drugi sodelavci Grma Novo mesto, zlasti Medpodjetniškega izobraževalnega centra in člani gospodarskega grozda Grmčanov. Na tekmovanju Ecotrophelia, ki je potekalo 7. septembra v Ljubljani, nam je 8- članska komisija postavljala vprašanja in dajala številne pobude in predloge.
    Obljubljamo Vam, da  bo naš produkt presenetil z usnjato strukturo in mehkostjo ter priloženo pravljico, tako boste z vsakim grižljajem razmišljali o srečnem koncu pravljice. Pustite se presenetiti in razvajati. Do takrat pa pozdravljeni.
    Foto:A.Hrovat

    2. FORUM INOVATIVNEGA TURIZMA

    Vljudno vabljeni na 2. forum Inovativnega turizma, ki bo 20. junija ob 10:00 uri v Hiši kulinarike in turizma v Novem mestu, na Glavnem trgu.
    Vabljeni!
    Vabilo - 2. Forum Inovativnega turizma.pdf

    NARAVOVARSTVENI TEDEN 2017

    Od 15. do 19. maja 2017 smo se študentje 1. in 2. letnika naravovarstva odpravili na naš prvi pravi NARAVOVARSTVENI TABOR na Primorsko. V čudovitem vremenu in dobri družbi smo preživeli pet dni v naših regijskih in krajinskih parkih ter naravnih rezervatih. Čas je med ogledi in terenskim delom hitro minil. Mi pa smo bogatejši za pomembno izkušnjo samostojnosti in pravega naravovarstvenega dela! Več fotografij je na voljo v galeriji.

       
    Biotska pestrost na vlažnem skalnatem pobočju      
                 
     
    Naravne pregrade bogatijo reko s kisikom 


    Odvzemno mesto na reki Rižani pri Kopru


    Študentje 1. letnika naravovarstva


    Študentje 2. letnika naravovarstva

    TEKOMOVANJE ETNOLOŠKE IN KULINARIČNE ZNAČILNOSTI SLOVENIJE

    Dijaki Grma, enote Srednja šola za gostinstvo in turizem Novo mesto, so sodelovali na 19. državnem tekmovanju ETNOLOŠKE IN KULINARIČNE ZNAČILNOSTI SLOVENIJE, ki se je odvijalo v Hiši Kulinarike in turizma v Novem mestu. Z nalogo, ki so jo pod mentorstvo Anice Pajer in Urške Mehle, predstavile dijakinje Nina Vdovč, Eva Sebanc in Ines Rupnik, z naslovom »Ko zapoje navček« so se odlično odrezale in zasedle 1. mesto! Čestitamo.

    PODJETNIŠKO TEKMOVANJE POPRI

    Študenti Višje strokovne šole Grm Novo mesto so sodelovali na tekmovanju POPRI. V kategoriji študenti do 29 let se je med 11 polfinalistov uvrstilo 5 ekip naše višje šole. Predstavitve svojih podjetniških idej so imeli v četrtek, 6. aprila 2017 v Novi Gorici, kjer so v pozno popoldanskih urah razglasili zmagovalce posameznih kategorij. Študentki naravovarstva, Anja Simčič in Tjaša Jazbec sta se s podjetniško idejo  - slastni sadni prigrizek »Sevniška voščenka, prava manekenka!« uvrstili v finale in zasedli odlično 2. mesto! Čestitamo! Iskrene čestitke vsem udeležencem naše šole, prav tako gre zahvala mentorjema Angelci Hrovat in dr. Jožetu Podgoršku.
    Več utrinkov z dogodka objavljamo v galeriji.


     

    PARIZ 2017 - MEDNARODNO TEKMOVANJE V OCENJEVANJU KRAV (COUNCOURS GENERAL AGRICOLE 2017)

    Študenta 2. letnika programa upravljanje podeželja in krajine Ana Gale in Tomaž Vidic sta se udeležila mednarodnega ocenjevanja krav, ki je potekalo od 27.2. do 2.3.2017 v Parizu. 
    Na ocenjevanju je sodelovalo 52 tekmovalcev iz 20 držav. Tomaž Vidic je zasedel 9. mesto, Ana Gale 11. mesto. Čestitke!

    ŠTUDENTI SPOZNAVALI NOVO MESTO IN DELO TURISTIČNEGA VODNIKA

    Študenti 2. letnika programa gostinstvo in turizem smo pri predmetu  Strokovna terminologija v nemščini,  14. 2. 2017, pod vodstvom turistične vodnice Marjance Trščinar Antić spoznavali zgodovino in znamenitosti Novega mesta.
    Gospa Trščinar Antić nam je  v zanimivih podobah in zgodbah pričarala Novo mesto skozi čas. Istočasno pa nam je predstavila poklic turistične vodnice. Popeljala nas je skozi dolenjsko metropolo in nas povabila v nove prostore TIC-a, kjer so nas prijazni uslužbenci založili z vsemi potrebnimi zloženkami in prospekti, ki jih bomo rabili za pripravo našega vodenja  po Novem mestu v nemščini.
    Ker se je gospa Trščinar Antić prijazno odzvala naši prošnji in nam omogočila brezplačno vodenje, se ji iskreno zahvaljujemo.
     
    Študenti 2.letnika programa gostinstvo in turizem
     

    PRIJAVA ZA VPIS V VIŠJO STROKOVNO ŠOLO

    Prijavnice za vpis v višjo strokovno šolo se oddajo na Višješolsko prijavno službo Celje, rok oddaje: do vključno 8. marca 2018! Postopek izpolnjevanja in oddaje se nahaja na povezavi: http://www.vs.grm-nm.si/vpis/prijava_za_vpis_na_studij

    Katja Košir, smer: Gostinstvo in turizem

    »Šolo priporočam vsem, ki so odprti za nove izkušnje in se radi učijo, saj ponuja širok spekter in številne možnosti. Pri nekaterih predmetih sta pomembni praksa in teorija, drugje samo teorija. Med bolj zahtevne predmete spada v 1. letniku osnove gastronomije, sploh če nimaš podlage v gostinstvu, kasneje pa še osnove strežbe, osnove kuharstva, znanje o vinu in organizacijske spretnosti. Najpomembnejše so spretnosti in znanje tujih jezikov. Gradivo nam priskrbijo profesorji v elektronski obliki ali pa je podano na spletni strani šole. Koliko časa porabim za šolo je odvisno od urnika, povprečno ga porabim največ tri ure na dan. Kar obsega pisanje seminarskih nalog, priprava na izpite, podam učne ure v tujem jeziku in podobno. Poleg dela mi ostane še dovolj časa za hobije in poklic.«

     

    Pozdravljeni obiskovalci spletnih strani Višje strokovne šole Grm Novo mesto!

     
     
     

     

    Za vpis v višjo strokovno šolo je potrebna predhodna prijava. Prijava je obvezna na spletni strani Višješolske prijavne službe Celje http://vps.vss-ce.com/VPS/.
    Prijava je možna v 1. prijavnem roku, do 8. marca 2018 in v 2. prijavnem roku od 28. avgusta do 1. septembra 2018.

    VIŠJA STROKOVNA ŠOLA GRM NOVO MESTO se v vseh aktivnostih vključuje v poslanstvo Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma (kot organizacijska enota ga tudi sooblikuje), ki se razvija v izobraževalno in razvojno jedro biotehnike (kmetijstva, hortikulture, živilstva in prehrane, veterine, gozdarstva in lova, naravovarstva, okoljevarstva, športa in rekreacije na podeželju) in turizma (gostinstva, gastronomije, hotelirstva, ruralnega in urbanega turizma, športa in rekreacije) za gospodarski in kulturni trajnostni razvoj tako podeželja kot urbanih naselij evropskega merila

    Na VIŠJI STROKOVNI ŠOLI GRM NOVO MESTO izobraževanje usmerjamo v spoznavanje, analiziranje in stalno izboljševanje strokovnih pristopov, tehnoloških procesov in marketinga v kmetijstvu, gostinstvu, turizmu in naravovarstvu. Bogatimo ga s kakovostnimi partnerstvi in z razvejano infrastrukturo ter z vzpodbudnim okoljem za projektno in raziskovalno delo, mednarodno sodelovanje - s ciljem strokovnega in osebnostnega razvoja posameznika. Redni in izredni študij izvajamo v treh višješolskih študijskih programih: 
    -     UPRAVLJANJE PODEŽELJA IN KRAJINE (inženir/ka kmetijstva in krajine),
    -     GOSTINSTVO IN TURIZEM (organizator/ka poslovanja v gostinstvu in turizmu) in
    -     NARAVOVARSTVO (inženir/ka naravovarstva);

     

     

    Urnik referata

    Uradne ure referata za študijske in študentske zadeve:
    vsak delovni dan, od 9.00 do 10.30 ure, petek še od 14.00 do 16.00.  

     

    POVABILO NA 13. SLOVENSKO POSVETOVANJE O VARSTVU RASTLIN

    Društvo za varstvo rastlin Slovenije vabi na že 13. slovensko posvetovanje o varstvu rastlin z mednarodno udeležbo, ki bo 7. in 8. marca 2017 v Rimskih toplicah (Toplice 10, 3272 Rimske Toplice). Za dodiplomske redne študente z veljavno študentsko izkaznico je udeležba ob pravočasni prijavi brezplačna, za ostale udeležence pa je obvezna kotizacija.

    INFORMATIVNI DAN 2017

    V petek, 10. 2. in v soboto 11. 2. 2017 smo na Višji strokovni šoli izvedli informativni dan. Predstavili smo naše višješolske strokovne programe gostinstvo in turizem, naravovarstvo ter upravljanje podeželja in krajine. Pri predstavitvi in oblikovanju razstave so poleg predavateljev in drugih strokovnih delavcev pomembno vlogo prispevali tudi sedanji študenti in diplomant Višje strokovne šole Grm Novo mesto. 

    EKSKURZIJA ŠTUDENTOV V SALZBURG

    Čarobni Salzburg
     
    10.12.2016 smo se študenti 2. letnika VSŠ, ki obiskujemo program gostinstvo in turizem (Jasmina Kuhar, Janja Pergar, Barbara Kocjan, Klemen Kerin, Zdenko Jerman, Aljaž Bukovec) s predavateljico, udeležili strokovne ekskurzije v Salzburg, ki je potekala v sklopu predmeta strokovna terminologija v nemščini.
    Izpred nakupovalnega centra Qlandija smo se ob 4.30 uri odpravili na pot v želji, da bi spoznali četrto največje mesto v Avstriji.  Najprej smo se sprehodili skozi mestno jedro in si ogledali znamenitosti, kot so Mozartova rojstna hiša, Mozartov spomenik, Petrovo pokopališče, Festivalno dvorano, grad Mirabell z vrtom in trdnjavo Hohensalzburg.  
    Na božičnem sejmu je vladal živahen vrvež in v popoldanskem času smo obiskali številne stojnice z bogato ponudbo ročno izdelanega božičnega ter novoletnega okrasja, ročnih izdelkov domače obrti ter hrane in pijače. Privoščili smo si njihovo značilno kuhano vino, punč, kavo s prestami in druge kulinarične dobrote, ki so  jih ponujali številni lokali. Seveda nismo pozabili na spominke, kot so značilne Mozartove kroglice.
    Na ekskurziji smo, razdeljeni v pare, raziskovali prometno infrastrukturo, znamenitosti, nakupovalne možnosti in gastronomijo mesta Salzburg. Na poti skozi mesto in na ogledu božičnega sejma  smo veliko fotografirali. Pridobljeno gradivo nam je bilo v veliko pomoč pri izdelavi predstavitve posameznih področij v nemškem jeziku. Nova spoznanja smo predstavili  svojim sošolcem.
    Strokovna ekskurzija je v večji meri zadovoljila naša pričakovanja. Z načinom priprave na ekskurzijo in z opravljenimi nalogami smo dosegli zastavljene cilje.
     
    Tekst in fotografije: študenti 2. letnika gostinstva in turizma

    Več utrinkov si lahko ogledate v galeriji.

    DAN ZAME 2016

    V sklopu prednovoletnih dogodkov zopet pripravljamo za naše študente srečanje pod naslovom Dan zame 2016. Več v priponki.
    DAN ZAME 2016 - PROGRAM.pdf

    ŽETEV AJDE - OKROGLA MIZA

    Vabimo vas na okroglo mizo o pomeni ajde in na žetev ajde, ki bosta potekla v okviru projekta "Kar sejemo, to žanjemo". Vabilo je v priponki.
    Vabilo ZETEV AJDE GRM 2016-potrjeno GRM.pdf

    TEDEN RESTAVRACIJ

    Spoštovani študenti in sodelavci!
     
    V okviru fakultativnega programa VSŠ GRM NM se bomo organizirano udeleževali različnih aktivnosti, seveda povsem prostovoljno.
    Prva taka aktivnost v tekočem študijskem letu je skupen obisk TEDNA RESTAVRACIJ   Cena bogatega menuja, ki si ga bomo poravnali vsak zase, je enotna po vseh restavracijah, vključenih v Teden restavracij, to je 16 EUR. Več o tem si lahko preberete na http://tedenrestavracij.si/.
     

    STROKOVNA EKSKURZIJA HANOVER

    Spoštovani študenti!
     
    V času med 13. in 16. novembrom 2016 bomo na pobudo nekaterih izmed vas izvedli živinorejsko strokovno ekskurzijo v Hannover.
     

    • Odhod je v nedeljo, 13. 11. zvečer in po nočnem potovanju 2 aktivna dneva v Nemčiji.
    • V ponedeljek, 14. 11. 2106 ogled 2 prašičerejskih kmetij oz. obratov (večja in manjša) v kraju SCHWABISCH HALL ter ogled govedorejske kmetije oz. / in osemenjevalnega centra v kraju OSNABRUCK.
    • Večerni ogled mesta Hannover.

     
    Nočitev v bližini in Hannovra in 

    Strani