|  DOMOV   |    VIZITKA   |    KONTAKTNA STRAN   |    GRMIS    |    ADMINISTRACIJA  
MUNERA 3


 

Prijava
KONTAKTNE INFORMACIJE

VIŠJA STROKOVNA ŠOLA
Grm Novo mesto - 
center biotehnike in turizma  
Sevno 13
8000 Novo mesto
Tel: 07 39 34 734
Fax: 07 39 34 710
e-mail: referat-grm@guest.arnes.si

URADNE URE REFERATA:
vsak delovnik od 9:00 do 10:30

VIZITKA

Nahajate se tukaj

  DOGODKI

  Spoštovani študenti!
   
  V četrtek, 16. 12. 2021 med 9:00 in 12:30 imamo prav poseben dan, ki je bil že delno napovedan v začetnih urnikih in ustno. Tako imate za prijetno obveznost 4 pedagoške ure v obliki dogodka na šoli z naslovom DAN PO DIPLOMI.
  Zagotovo je bil vaš cilj že ob vpisu čim prej diplomirati. Ker ste vsi na tej poti k bodoči diplomi, imate s četrtkovim dogodkom priložnost spoznati način razmišljanja delodajalcev in odločevalcev v izbirnem postopku pri zaposlitvi ter si zagotoviti prednost že na začetku svoje karierne poti, torej resnično po tistem, ko si z diplomo v žepu odpravite na zaposlitveni razgovor!
  Dogodek bo potekal zaradi epidemioloških razlogov v učilnici PL1 in PL2. Obvezno je izpolnjevanje pogoja PCT. Vsi tisti, ki se samotestirate, pridite vsaj 20 minut prej – torej najkasneje ob 8:40 v učilnico KD, da boste opravili samotestiranje. Ostali imejte s seboj ustrezna potrdila.
  Dogodek DAN PO DIPLOMI je nekomercialne narave. Je izobraževalni projekt namenjen študentom, ki se bodo po zaključku študija na svoji poti soočali s številnimi izzivi, npr. z negotovostjo pri vstopu na trg dela, začetkom lastne podjetniške poti, financiranjem prvih korakov, nakupom nepremičnine ipd. Ideja za izvedbo projekta izhaja iz večletnega dela z mladimi in spoznanja, da se mladi zavedajo nujnosti ureditve določenih področij po zaključku študija ter vse bolj aktivno iščejo informacije in nasvete. 
  V četrtek, 16. decembra 2021, boste torej prejeli odgovore na KAJ ME ČAKA PO DIPLOMI na brezplačnih predavanjih s praktičnimi nasveti za lažji začetek samostojnega življenja. Predavanja bodo namenjena vam, ki:

  • se želite dobro pripraviti na prve karierne korake;
  • vas zanima podjetniška pot;
  • želite izvedeti, kaj se aktualnega dogaja za mlade iskalce zaposlitve v turizmu, trgovini in IT sektorju (sektorju informacijske tehnologije) …

  Dobrodošli na kariernem dnevu DAN PO DIPLOMI v četrtek, 16. decembra med 9:00 in 12:30 uro v PL1 in PL2.  Vhod bo skozi avlo prizidka VSŠ.
  Vljudno vabljeni!
  DanPoDiplomi_Plakat_700x1000_2021-12-16_NovoMesto.pdf
  *****

  Spoštovani študenti in diplomanti,
   
  Do največjega kariernega sejma za mlade v Sloveniji, ki bo 29. novembra, nas loči le še nekaj dni! Sodelovanje je potrdilo že 75 podjetij iz cele Slovenije, med katerimi je lahko tudi vaš bodoči delodajalec.
   
  Zatorej izkoristite izjemno priložnost, obiščite Karierni sejem MojeDelo.com 29. novembra v Ljubljani ter naredite nekaj več za vas!
    
  V priponki  Karierni sejem LJ najava dogodka.pdf je kratek opis dogodka Karierni sejem MojeDelo.com Ljubljana, ki ga bo največji zaposlitveni portal v Sloveniji MojeDelo.com organiziral 29. 11. 2017 v Cankarjevem domu, Ljubljana.
  Dogodek je namenjen vsem študentom, ki zaključujejo šolanje in bodo vstopili na trg dela kot tudi diplomantom, ki še iščejo svojo zaposlitev.
  Na dogodku:

   
  Dogodek je predvsem namenjen mladim na poti k svoji prvi zaposlitvi in novim začetkom ter ljudem željnih novih izzivov na trgu dela.
   
  Na trgu dela manjka pozitivnih zgodb, ki bi motivirale mlade, da bolj aktivno vstopijo na svojo karierno pot. Lahko nam jih pomagate sooblikovati.
   Vljudno vabljeni!

  KARIERNI DNEVI IN DOGODKI V LETU 2016/17

  Datum Tema Vsebine
  5. 10. 2016 1. karierni dan
  OGLED SEJMA MOJE DELO V CANKARJEVEM DOMU
  Aktivnost v okviru 1. projektnega tedna v študijskem letu 2016/17

  Program 1. projektnega tedna:
  1. Projektni teden 2016-17, št. program NAR UPK.pdf

  1. Projektni teden 2016-17,št. program GT.pdf
   

  14. 10. 2016 KARIERNI SEJEM OB PRAZNOVANJU 130-letnice VSŠ Razstavna predstavitev gospodarskih dejavnosti diplomatov VSŠ ter partnerjev VSŠ (delodajalci)
   
  10. 11. 2016 2. karierni dan
  KARIERNI DAN – NAROČENI RAZGOVORI Z DELODAJALCI
  Redna vsakoletna aktivnost pred pričetkom konference LOGISTIKA V KMETIJSTVU
  22. 12. 2016 3. karierni dan s prednovoletnim srečanjem
  DAN ZAME
  Tradicionalni decembrski dogodek
  Vabilo:
   DAN ZAME 2016 - PROGRAM.pdf
  Uvodna predstavitev:
  DAN ZAME 2016.pptx
   
  3. – 6. 1. 2017 KARIERNA POSVETOVANJA V OKVIRU ŽIVILSKEGA PROJEKTNEGA TEDNA
  • dr. Tatjana Zagorc, direktorica GZS
  • Peter Gorišek, sirarna Gorišek Mokronog
  • Toni Kukemberger, ekološka sirarna Kukemberger, Ponikve pri Trebnjem
  • Lojze Kerin, Hiša frankinje, Krško
  • Marko Višnar, tehnolog Farme Ihan, Mesnine Kamnik
  • Ksenja Janovič Banovšek, direktorica Eta Kamnik
   Program 2. projektnega tedna
  2. projektni teden - živilski dnevi 2017.pdf
       

  2. Karierni dan – dan zame, 17.12.2015, velika predavalnica Grm Novo mesto
  Moja pot …

  Pogovor z izkušeno trenerko kariernega koacha in neurolingvističnega programiranaja 
  dr. Marijo Turnšek Mikačič.
  Pogovor bo vodil direktor Tone Hrovat.
  Skozi pogovor bosta pokazala pot, kako do odgovorov na vprašanja:
   

  • Kaj si resnično želim delati v svojem življenju?
  • Kaj me veseli?
  • Kateri so moji potenciali, v čem sem še posebej dober?
  • Kaj si resnično želim?
  • Kaj me motivira?
  • Katerim vrednotam sledim?
  • Kako si ustrezno zastavim karierne cilje in kako načrtujem pot za njhovo doseganje?
  • Kako izdelam uresničljiv načrt za doseganje cilja?

  S pomočjo informacij, ki jih bomo pridobili iz anket, ki jih boste izpolnili v drugem delu vsebinske točke Moja pot…. pa boste prispevali k temu, da bomo v okviru našega poslanstva na višji šoli Vas in študente ki prihajajo, spodbujali tam, kjer je za vas pot najtežja. Ob zaključku študija  si boste lahko rekli:
  ” Vem kakšne so moje sanje in cilji in kako bom to dosegel! “
   ***

  UTRINKI Z GOSTUJOČIH PREDAVANJ ŠEFA, G. ROBERTA GREGORČIČA, PRI PREDMETIH POSLOVANJE PRENOČITVENIH IN PREHRAMBNIH OBRATOV TER POSLOVANJE HOTELOV IN TURISTIČNIH AGENCIJ
  V sredo, 8. aprila 2015, smo, v sklopu predmetov poslovanje prenočitvenih in prehrambnih obratov ter poslovanje hotelov in turističnih agencij, gostili zunanjega predavatelja, g. Roberta Gregorčiča, lastnika vrhunske restavracije v Dolenjskih Toplicah. Gospod Gregorčič nam je prikazal njegov pogled na gostinstvo; od trenutka, ko se je prvič srečal z delom v tej smeri, pa vse do sedaj, ko uspešno vodi svojo restavracijo. Priznal nam je, da v začetku ni bilo najlažje, da se je potrebno za uspeh res potruditi. Ključnega pomena pa so izkušnje, tako pozitivne kot negativne, ki jih sprva jemljemo za slabe, nas na koncu izoblikujejo v še boljšega. Presenetila nas je njegova preprostost in smisel za humor, kar od človeka na takšni funkciji nismo pričakovali. Njegovi pogledi na konkurenco in domači kraj so nas pritegnili - imeti drugačne jedi od konkurentov, odkupovati od okoliških kmetij - vse to je trud za kraj, da se skupaj razvijajo in povečujejo turizem v Dolenjskih Toplicah kot posledično tudi v celotni Sloveniji. Njegovo predavanje nas je navdušilo in pripomoglo k dodatni motivaciji za poklic v gostinstvu in turizmu.
   
  Zapisala:
  Jana Štajdohar, študentka 2. letnika
  Smer: gostinstvo in turizem
   
  V sredo, 8. aprila 2015, smo na predavanjih pri predmetih poslovanje prenočitvenih in prehrambnih obratov ter poslovanje hotelov in turističnih agencij gostili, g. Roberta Gregorčiča, vodjo gostinskega obrata OŠTARIJA iz Dolenjskih Toplic, ki nam je predstavil svojo življenjsko pot; od prvega dne, ko je vstopil v kuhinjo, do sedaj. Pojasnil nam je, kako deluje njegov gostinski obrat Oštarija. G. Robert Gregorčič je povedal, da je vedno raje delal v kuhinji, spoznaval tujino in skozi to tudi kulinariko. Ko je okolica izvedela zanj ter spoznala njegove sposobnosti, ga je sam vodja Gradu Otočec, iz Term Krka, poklical ter povabil k poslovnemu sodelovanju. Meni, osebno, je bilo všeč, da v Oštariji uporabljajo in poudarjajo predvsem lokalno pridelano hrano, kolikor je to le mogoče. Njegove besede so mi dale misliti, kako in kaj naprej na moji življenjski poti. Te besede so mi bile motivacija za nadaljnje delo.
  Zapisal:
  Luka Peternel, študent 2. letnika
  Smer: gostinstvo in turizem
  ***

  POVABILO NA 12. SLOVENSKO POSVETOVANJE O VARSTVU RASTLIN
  Društvo za varstvo rastlin Slovenije vabi na 12. slovensko posvetovanje o varstvu rastlin z mednarodno udeležbo, ki bo 3. in 4. marca 2015 na Ptuju. Za dodiplomske študente je udeležba ob pravočasni prijavi brezplačna, za ostale udeležence pa je obvezna kotizacija. Podrobnosti o prijavi ter o vsebini posveta pa so objavljene na njihovi spletni strani: http://www.dvrs.bf.uni-lj.si/

  ***
  KMEČKE IGRE – ZBURE, 05. 07. 2014

   
  V soboto, 5. julija 2014, so v Zburah potekale že 28. tradicionalne Državne kmečke igre ZSPM. Dogodek je potekal pod vodstvom DPM Zbure v sodelovanju s KGZS in KGZ Novo mesto. V košnji, grabljenju in drugih igrah so se pomerila društva podeželske mladine, ki so si sodelovanje prislužila na regijskih igrah.
  S strani organizatorja je bila naša šola povabljena, da organizira kuhanje golaža. Dogodka smo se udeležili štirje študenti programa gostinstvo in turizem: Aleš Kastelic, Igor Kašič, Sabina Kos in Irena Šuštar. Klasičen goveji golaž smo začinili z nekaj izvirnimi sestavinami, npr. suhimi slivami, brusnicami in temno čokolado. Manjkal ni niti naš bajnofški cviček, ki nam ga je, skupaj z vsemi ostalimi sestavinami, priskrbela šola. Ko je bil golaž kuhan, smo z njim podprli lačne tekmovalce, ki so se v popoldanskih urah merili v različnih disciplinah kmečkih opravil.
  Organizatorji so nas po končanem delu nagradili s priznanjem in medaljo, ki smo jo prejeli iz rok evropskega poslanca, g. Lojzeta Peterleta.
   
  Zapisala:
  Sabina Kos, študentka 2. letnika smer gostinstvo in turizem
  ***

  ZAHVALA UDELEŽENCEM IN ZAKLJUČKI POSVETA , KI JE POTEKAL DNE 24. 04. 2014 NA GRMU NOVO MESTO – CENTER BIOTEHNIKE IN TURIZMA  NA TEMO: MEDSEBOJNA POVEZANOST PODEŽELJA IN TURISTIČNE PONUDBE

  Vsem udeležencem in predavateljem, ki ste se udeležili posveta dne 24.04.2014 na temo Medsebojna povezanost podeželja in turistične ponudbe se iskreno zahvaljujemo ob enem pa podajamo zaključke posveta, ki so nastali ob učinkoviti razpravi oziroma predstavitvi prispevkov.

  • Za dobro promocijo podeželja in turistične ponudbe, kjer je pomembna tudi sonaravna hortikultura, zlasti tisti del, ki pokriva oblikovanje in urejanje prostora z rastlinami.
  • Povezati turistično ponudbo podeželja s turistično ponudbo kampov.
  • Turistična dejavnost je lahko uspešna, ko se ta povezuje ne samo znotraj lokalnih skupnosti, ampak tudi z ustvarjanjem socialnih vezi izven njih, to je s posamezniki, organizacijami in inštitucijami v širšem okolju s podobnimi interesi.
  • Medgeneracijsko povezovanje je nujno potrebno za razvoj podeželja in turistične ponudbe.
  • Konvencionalen način kmetovanja ima negativne učinke na okolje in s tem vpliva tudi na razvoj turistične ponudbe.
  • V Sloveniji imamo možnost razvoja hortikulturnega turizma z ohranjanjem obrti, kmetij in hortikulture na podeželju, kar bi prispevalo k nastanku novih zaposlitev.
  • Evropska denarna sredstva so dostopna tudi v novi finančni perspektivi, potrebno se je dobro pripraviti na njihovo črpanje
  • Kolesarjenje je zanimiv turistični produkt na podeželju, s kolesom lahko povežemo tudi oddaljene turistične lokacije.
  • Potrebno bi bilo razmišljati tudi o povezovanju med ponudniki na turističnem območju, tudi na način, da pri različnih ponudnikih lahko proizvode in storitve turist koristi z uporabo ene »bonitetne/plačilne« kartice.
  • Povezovanje malih kmetov je lahko uspešno, še posebej pomembno pa je na zavarovanih območjih.
  • Nujno je sodelovanje med več dejavnostmi kot so kmetijstvo, hortikultura, naravna in kulturna dediščina  skupaj s panogo turizma, saj lahko s tem izboljšamo obstoječo turistično ponudbo na podeželju. 
  • Brez prave promocije in odnosa do kulturne in naravne dediščine ni obiska turističnih točk.
  • Dobra internetna stran je ključna za dobro promocijo in razvoj turistične ponudbe.
  • V večji meri se moramo zavzemati za povečanje promocije turizma na podeželju tudi preko Regionalne destinacijske organizacije (npr. Regionalne destinacijske organizacije JV Slovenija), kar  pomaga pri razvoju turistične destinacije.
  • Za uspešno trženje turistične ponudbe je potrebna tudi ustrezna pravna podlaga, ki bo opredelila pojem turizma

  Zapisala: Barbara Turk, Sebastjan Repnik

  Sevno 06.05.2014