|  DOMOV   |    VIZITKA   |    KONTAKTNA STRAN   |    GRMIS    |    ADMINISTRACIJA  
MUNERA 3


 

Prijava
KONTAKTNE INFORMACIJE

VIŠJA STROKOVNA ŠOLA
Grm Novo mesto - 
center biotehnike in turizma  
Sevno 13
8000 Novo mesto
Tel: 07 39 34 734
Fax: 07 39 34 710
e-mail: referat-grm@guest.arnes.si

URADNE URE REFERATA:
vsak delovnik od 9:00 do 10:30

VIZITKA

Nahajate se tukaj

  OBISK PRAZNIČNEGA DUNAJA PRI PREDMETU NEMŠČINA

  V soboto, 1.12.2018, smo se študentje drugega letnika gostinstva in turizma, Višje strokovne šole Grm - center biotehnike in turizma pri predmetu strokovna terminologija v nemškem jeziku udeležili strokovne  ekskurzije na Dunaj.
  Odhod je bil ob 4.45  izpred Mercator centra Bršljin. Poleg nas študentov so bili na avtobusu še ostali prijavljeni udeleženci. Po poti nas je z zanimivostmi o Dunaju in Avstriji seznanjal vodnik Klemen.
  Približno ob 11.00  smo prispeli do svetovno znanega zabaviščnega parka Prater, kjer se nahaja eden izmed simbolov Dunaja  »Riesenrad«, to je veliko kolo, ki so ga postavili 1987 ob 50. obletnici zasedbe prestola Franca Jožefa I. Na razgledno vožnjo s tem kolesom se zaradi megle nismo podali. Smo si pa ogledali muzej voščenih lutk Madame Tussauds, kjer smo srečali slavne osebnosti iz sveta znanosti, politike in kulture.
  Nato smo se odpeljali v središče Dunaja, kjer smo izstopili in si ogledali najpomembnejše znamenitosti, kot so Belvedere, stari in novi Hofburg, muzej Albertina, narodoslovni muzej in muzej umetnostne zgodovine, park Marije Terezije s spomenikom, stolnico sv. Štefana in cerkev sv. Karla. Pri vsaki znamenitosti nam je vodnik podal, ne samo veliko zgodovinskih podatkov, pač pa tudi mnogo zanimivih zgodb povezanih z življenjem Dunajčanov. Sprehodili smo se po najimenitnejših nakupovalnih ulicah mimo najbolj znane dunajske kavarne Griensteidl, kavarne in pražarne kave Julius Meinl, ki predstavlja pomemben del avstrijske kulturne dediščine ter mimo slavne slaščičarne Demel, kjer je moč naročiti originalno Sacherjevo torto.
  Sledilo je skupinsko slikanje pred katedralo sv. Štefana in prosti čas, ki smo ga izkoristili za ogled božičnih stojnic in kosilo oziroma pokušino božičnih dobrot kot so: punč, kuhano vino in medenjaki, pa seveda tudi ostalih dobrot, ki jih ponuja avstrijska kulinarika: dunajski zrezek, cmoki, Sacherjeva torta in kava.
  Polni prijetnih vtisov smo se ob 17.30  odpravili še na  krožno vožnjo po Ringu in si v soju božičnih lučk ogledali znamenitosti kot so: opera, Hofburg, parlament, rotovž, univerza, borza in Donavski kanal ter parki avstrijske prestolnice.
  V poznih večernih urah smo se polni prijetnih vtisov vrnili v Novo mesto.
  Tekst: Jože Skubic
  Fotografije: študenti VSŠ GT